Curabitur sed iaculis dolor, non congue ligula. Maecenas imperdiet ante eget hendrerit posuere porta
Warmtetransitie
In de overgang naar een energievoorziening die voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft, neemt de warmtetransitie een belangrijke positie in.
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. In Nederland gaan we om begrijpelijke redenen afscheid nemen van het vertrouwde aardgas waar we zo aan verslaafd zijn. De afhankelijkheid van buitenlandse import is niet zonder risico’s. Daarom stappen we over op schone warmte.
We zorgen ervoor dat iedereen mee kan komen en deze nieuwe warmtevoorziening voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft. Vanuit Be NRG zijn we betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van verschillende transitievisies warmte, wijkuitvoeringsplannen en in verschillende proeftuinen aardgasvrije wijken. We leren veel en hebben hier al veel ervaring in opgedaan.
Energiebesparing
De meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt. Energiebesparing is dan ook de eerste en vaak rendabelste stap in de transitie naar een schone energievoorziening.
Er is op drie niveaus een toenemende noodzaak tot energiebesparing: gedrag, gebouw en gebied. Consumenten voelen steeds meer urgentie en motivatie tot energiebesparing en isoleren. Betrouwbare informatievoorziening, bewustwording en gedragsverandering bieden een laagdrempelige basis. Op gebouwniveau is goed advies, begeleiding en ontzorging in de volle breedte noodzakelijk.
Dit is zowel op sociaal, technisch, organisatorisch als financieel gebied. Een effectieve aanpak verschilt per doelgroep: particuliere woningeigenaren, woningcorporaties, VvE’s, scholen en bedrijven. Ook op gebiedsniveau liggen veel kansen. Vanuit Be NRG begeleiden we zowel bedrijventerreinen-aanpakken als wijkaanpakken, onder meer binnen Regiodeals en stellen we stimuleringsplannen op.
Hernieuwbare opwek
We werken toe naar een schoon en volhoudbaar energiesysteem, waarbij we gebruikmaken van milieuneutrale energiebronnen die geen schadelijke invloed op de aarde hebben.
We realiseren schone energie door oneindige bronnen als zon, wind en getijden te ontsluiten. De overgang van vuil naar schoon gaat niet over één nacht ijs. Draagvlak en acceptatie nemen toe door zorgvuldige participatieprocessen. Ook goede ruimtelijke inpassing, via vergunningen en ruimtelijke procedures, draagt bij aan de snelle realisatie van hernieuwbare opwek.
Goede afstemming, programmering en planning van hernieuwbare opwekprojecten én netuitbreiding als gevolg van netcongestie is noodzakelijk. Vanuit Be NRG ontwikkelen we binnen de Regionale Energie Strategieën (RES) zogenaamde routekaarten om de netuitbreiding en realisatie van hernieuwbare energieprojecten op elkaar af te stemmen.

Projecten
Met trots laten wij zien:
Proeftuin Aardgasvrije Wijken Almelo Aalderinkshoek Noordwest
De gemeente Almelo werkt in het kader van het Klimaatakkoord en het lokale Programma Duurzaamheid aan het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Hiervoor is een […]